«

»

Aviation Medicine Quiz – Ejection and Ejection Seats

Here is a quiz on Ejection and Ejection Seats. Please answer to the best of your knowledge and understanding the following questions pertaining to Ejection.

1. Before invention of ejection systems, the only means of escape from a crippled aircraft was to ‘bail out’. But jumping clear of aircraft was difficult, if not impossible, due to the following:-

  • (a) Injury, if any, and difficulty of egress from the confined cockpit
  • (b) G forces
  • (c) Airflow past the aircraft
  • (d) All of the above

2. The first patent for an ejection system using compressed air was done in 1916. Name the inventor?

  • (a) Everard Calthrop, a British railway engineer and an early inventor of parachute
  • (b) Anastase Dragomir, a Romanian inventor, who patented parachuted cell with Tănase Dobrescu
  • (c) Helmut Schenk, a German test pilot
  • (d) Bengt Johansson, a Swedish military pilot

3. The ejection seats, powered by compressed air, were for the first time ever fitted in this aircraft:-

  • (a) Heinkel He 219 Uhu night fighter
  • (b) Saab 17
  • (c) Heinkel He 280 prototype jet fighter
  • (d) Saab 21

4. The first aircraft to be fitted with a rocket-propelled seat was:-

  • (a) F-106 Delta Dart
  • (b) Gloster Meteor Mk III
  • (c) Lockheed M-21
  • (d) F-102 Delta Dagger

5. The only helicopter to be fitted with an ejection seat is:-

  • (a) Light Combat Helicopter (LCH)
  • (b) AH-64 Apache
  • (c)  Kamov Ka-50
  • (d) Sikorsky X2

6. The following is true for the Minimum Safe Ejection Altitude (MSEA) quoted for an ejection seat:

  • (a)  MSEA is only applicable to the aircraft in straight and level flight
  • (b) For an aircraft in descent, the MSEA proportionately increases
  • (c) A rule of thumb for MSEA is to divide the rate of descent by 12 and add the result to the basic limitation of the seat
  • (d) All of the above

7. The commonest ejection related injury is known to occur during this phase of ejection:-

  • (a) Egress
  • (b) Windblast
  • (c) Parachute opening
  • (d) On landing

8. The personal survival packs (PSPs) are an essential part of the ejection seats. The following is true for PSPs used in most of the ejection seats in use:-

  • (a)  PSPs must be packed correctly or else it may alter the ejection characteristics of the ejection seat
  • (b)  PSP should be as hard as is compatible with sitting comfort
  • (c)  PSP can be separated from the man, during descent either automatically or by pulling on a special ‘D’ ring
  • (d) All of the above

9. A Zero-Zero ejection seat is capable of:-

  • (a)  Ejecting  a normal sized pilot to a height of about 200 ft
  • (b)  The parachute must deploy fully give him a full chute in
  • (c) Complete ejection sequence be accomplished in around three seconds
  • (d) All of the above

10. The commonest cause of unsuccessful ejection is:-

  • (a) Ejection at low altitude
  • (b) Delay in decision to eject
  • (c) Loss of consciousness
  • (d) None of the above

Answers to the quiz:

1. (d);      2. (a);       3. (c);      4. (d);      5. (c);      6. (d);      7. (a);      8. (d);      9. (d);      10. (b).

If you answered 9-10 questions correctly, Congratulations! you know most about the Ejections and Ejection Seats; if you answered 6-8 answers correctly, Great start! you have a fair idea, yet it may be advisable to brush up; if 5 or less answers are correct, you need to  learn about Ejections once more. You can read more about Ejections here.

In case you wish to share your experiences of ejection or ejection seats, offer comments/feedback on this Quiz, you may use the form below or send an e-mail to avmed@avmed.in

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>